Seppalaløpet 2025
Postet av Norges Hundekjørerforbund den 31. Mar 2025
Seppalaløpet ble avholdt denne helgen av Trysil Hundekjørerklubb. Stor honør til arrangørklubben som avholdt et kjempegodt løp, til tross for krevende snøforhold. Tilbakemeldingen fra deltakerne var at dette var et ekstremt hyggelig løp, med påfallende hyggelig atmosfære.
Løpet viste som vanlig stor bredde, med plass til alle. Det var mange ulike hundetyper på startstreken, og kjørere med ulike ambisjoner. Med svært tunge og varme forhold, var det mange som la konkurranseinstinktet til side, og tok løpet som en tur. Dette bidro til en sosial og hyggelig opplevelse for alle som møtte opp. Paralelt med løpet ble det avholdt WC løp i slede sprint, lavterskel snørekjøreløp og 6 spann klassen var NM for mellomdistanse. Artig med mye gøy på et og samme sted. En flott avslutning på vintersesongen.
Vi gratulerer klassevinnere, de som mottok utmerkelser og alle som gjennomførte.
Første gjennomførte løp: Silje Katarina Holmsen, Ida Kristin Totsås, Bjørn Steinar Nordengen, Olaf Dag Olsen, Svend Johansen, Erik Wammer, Ida Haugen, Ida Haugstulen Olsen, Anita Wahlstrøm og Jan Dominik Roy.
5 gjennomførte løp: Kari Svenkerud og Inge Bugge Knutsen
10 gjennomførte løp: Stein Grøndalen
25 gjennomførte løp: Eivind Flekstad
40 gjennomførte løp: Jørgen Mæland
50 gjennomførte løp: Kåre Fjeldstad - en helt utrolig flott prestasjon
Utmerkelser for gjennomførte løp er helt uavhengig av tiden du bruker eller plasseringen på resultatlisten. Et populært konsept, hvor din egen målsetning om gjennomføring er det viktigste.
Seppalapokalen: Kåre Fjeldstad
Vandrepokal i aktiv 1-spann kvinner: Julie Knutsdatter Thue Holthe
Arild Andersens minnepremie: Ida Haugen
Seppalaskjoldet: Bærum Hundekjørerklubb
Robert Sørlies vandrepremie: Børge Sagstad
Åse Jorun Johnsons minnepremie: Leela Guenin
Vandrepremiene er evigvarende og inngraveres med navn, før de leveres tilbake til neste års løp. Flere av pokalene har måttet "bygges ut" ettersom de har vært gjennom så mange løp at det trengs mer plass til navn. Vandrepokalene er et tydelig merke på Seppalaløpets lange tradisjon.
Vi er stolte av å ha et tradisjonsrikt løp som favner så mange, og som bidrar sterkt til miljøet på tvers av grener. Inkludering, friluftsliv og sosialt samvær er viktige elementer i Seppala.
Vi vil i denne artikkelen også benytte muligheten til å trekke fram Kåre Fjeldstad spesielt. Å gjennomføre 50 Seppalaløp er en stor prestasjon, og vitner om mange års dedikasjon til idretten. Kåre har på denne måten vært med å bidra til utviklingen av Seppala og av hundekjøringen gjennom mange år - og mottar derfor hedersbevisning for dette. Kåre er den andre i historien som oppnår dette, etter at Christen Smith gjennomførte sitt 50. løp i fjor. Kåre vinner også sin klasse i dette løpet, noe som virkelig setter prikken over ien for 50 vel gjennomførte løp! - Gratulerer så mye til Kåre Fjeldstad med dette.
Takk til arrangører, frivillige, deltakere, handlere og hunder som skaper en flott hundekjørerhelg med store smil og logrende haler. Nå retter vi blikket mot våren, før vi begynner å trene mot neste års seppala!
Bilder tatt av rennleder Randi Elin Lutnæs
1 Kommentar
IFSS gir reisestøtte til juniorer som vil delta på MOT!
Postet av Norges Hundekjørerforbund den 28. Mar 2025
IFSS ønsker å støtte juniorer som vil delta på årets MOT, som et ledd i satsningen på unge utøvere og for å senke den økonomiske terskelen for å få delta i idrett. Vi er glade for denne nyheten, og håper dette vil åpne for at enda flere unge hundekjørere får mulighet til å delta på MOT!
Kjenner du ikke til vår internasjonale sommerleir for ungdom? Les mer om den her: https://www.sleddog.no/next/events/p/1000118750/13---18-ar-mot---mushers-of-tomorrow og her: https://www.facebook.com/SHKSnorway
IFSS skriver følgende i sitt nyhetsbrev (oversatt til norsk):
"Kjære medlemmer
Vi er glade for å kunngjøre at det internasjonale hundekjørerforbundet (IFSS) utvider sin støtte til juniorutøvere som ønsker å delta på den kommende MOT campen som arrangeres av Norges Hundekjørerforbund. Dette initiativet er en del av vår forpliktelse til å følge opp unge atleter i idretten, og på den måten sikre idrettens vekst.
Krav til søker:
Juniorer med medlemskap i klubb i alderen 13 - 18 år
Aktivt deltakende i idretten
Viser engasjement og vilje til å lære mer om hundekjøring
Omfang på støtte:
Beløp avhenger av antall søkere. IFSS vil støtte reisekostnader og eventuelt andre utgifter i forbindelse med deltakelsen."
Med andre ord: IFSS vil bidra med reisekostnader og andre utgifter knyttet til deltakelsen - slik at det blir mulig for flere å delta, også de som har lang reisevei. For å få støtte må du søke, og IFSS vil vurdere søknaden.
NHF vil sende søknader fra norske utøvere samlet den 20. april 2025, din søknad skal derfor rettes til oss på mail post@sleddog.no
Søknaden skal inneholde:
En kort presentasjon av deg som utøver, ditt engasjement i idretten og dine mål.
En uttalelse fra trener/klubbleder/representant fra forbund som anbefaler at du får støtte fra IFSS.
Vi håper dette vil åpne for at juniorer fra hele Norge får deltatt på MOT, og sikrer seg tidenes ferieopplevelse sammen med andre hundekjørerungdom!
Ny hundekjører - her er våre tilbud til deg!
Postet av Norges Hundekjørerforbund den 28. Mar 2025
Norges Hundekjørerforbund jobber stadig for å gjøre idretten mer tilgjengelig for nye medlemmer - barn, ungdom og voksne. Her er en oversikt over de tilbudene vi har til deg som er ny i idretten.
Barn og unge - idrett for hele familien:
Vi jobber for å legge idretten til rette for barn og unge. På alle løp vil det være et gratis tilbud til barn og unge under 19 år, mange klubber har treninger for hele familien eller egne treninger for barn og ungdom og i ferien holder flere av klubbene ferieaktiviteter for barn. Forbundet har også sin egen internasjonale sommerleir for ungdom, MOT, som du finner info om i aktivitetskalenderen. Hundekjøring er kanskje verdens aller beste barneidrett, og vi ønsker alle barn velkommen til å delta på våre aktiviteter!
Vil du arrangere treninger eller løp for barn? Vi har mye materiale og oppfølging av dette. Kontakt oss for mer informasjon.
Introkurs til langdistanse:
Nytt av året - Norges Hundekjørerforbund ønsker å gi nye hundekjørere en enklere og tryggere inngang til idretten. Langdistanse er en særlig kompleks gren å sette seg inn i, og vi lanserer derfor et introkurs for slede langdistanse - for deg som er ny eller for deg som vurderer om dette kan være noe for deg. Kurset gir deg en grunnleggende innføring og forståelse i langdistansens egenart, hundenes behov, utstyret som kreves og hva slags trening og hundehold det innebærer å drive med slede langdistanse.
Kurset vil sammen med mentorordning, webinarer og rookiekurs utgjøre forbundets tiltak for bedre kunnskapsutveksling og tryggere inngang til langdistanse.
Mer info og påmelding finner du her: https://www.sleddog.no/next/events/p/1000123142/langdistanse-introkurs-til-langdistanse
Mentorordning:
Norges Hundekjørerforbund tilbyr en mentorordning for deg som er ny innen idretten, eller lurer på om hundekjøring kan være noe for deg. Vi ønsker å legge til rette for at du som er ny, får gode opplevelser i startfasen, og at du føler deg trygg i rollen som hundekjører - enten du ønsker å kjøre løp, eller vil trene og kjøre turer. Mentoren kan gi råd om hundehold, trening, utstyr, foring ol. Ingen spørsmål er for små eller for dumme! Dersom du ønsker veiledning eller har behov for en sparringspartner er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med en av våre mentorer.
Oversikt over mentorer finner du her: https://www.sleddog.no/next/p/71246/mentorordning
Lavterskelløp og treningsklasse:
Løp som er merket som lavterskelløp i terminlisten, er enkle løp hvor du trenger verken medlemskap eller lisens. Løpene har en maks startkontingent på 150 kr, og barn og ungdom starter gratis - som alltid i våre løp. Her vil du møte flere som kjører sitt første løp, og som deltar for treningen og opplevelsens skyld. I ordinære løp settes det alltid opp en egen treningsklasse, som følger samme regelverk som lavterkselløp. Her kan man teste ut hvordan det er å delta i løp.
Løp finner du i terminlisten her: https://www.sleddog.no/next/p/71238/terminliste-20232024. Fullstendig terminliste for høsten er klar 30. april.
Minikurs i trekktrening:
Norges Hundekjørerforbund holder kurs på forespørsel. Her snakker vi om hvordan man kan trene hunden sin til å fungere bedre i trekk, både i form av motivasjon, kommandoer, fysisk form, skadeforebygging og utstyr. Kurset inneholder også en praktisk del, der vi gjennomfører en kort trekkøkt med fokus på trekkglede og passeringer. Økten holdes på et enkelt nivå og kan gjennomføres av alle. Kurset holdes av våre klubbveiledere og utvalgte trenere, og holdes vanligvis for hundeklubber, jaktlag, raseklubber ol.
Ta kontakt med oss dersom du ønsker mer informasjon eller vil bestille kurs.
Fellestreninger:
Med over 100 utdannede trenere i organisasjonen, har vi et godt utvalg av fellestreninger fordelt utover vårt langstrakte land. Treningene har en åpen profil, og treneren tar ansvar for at alle får trene ut fra sitt nivå. Deltakelse på ukentlige treninger gir deg muligheten til å oppleve progresjon sammen med hunden din over tid, og bli godt kjent med miljøet. Mange av klubbene har tilgang på flotte løyper og treningsfasiliteter, som du får benytte deg av som medlem.
Oversikt over fellestreninger finner du her: https://www.sleddog.no/next/p/71240/klubbtreninger
Webinarer og åpne nettmøter:
Gjennom året holder vi en rekke webinarer, som er en svært lavterskel måte å tilegne seg kunnskap om ulike tema som omhandler hund og hundekjøring. Vi holder også flere åpne møter, som er spesielt tiltenkt deg som er ny. Dette inkluderer "intro til idretten", "Åpent forum for deg som er ny", "Dette er smart å vite dersom du skal delta i konkurranse" og "Minikurs i trekktrening - miniversjon". Alle webinarer og nettmøter finner du i aktivitetskalenderen, som oppdateres fortløpende - så husk å følge med!
Aktivitetskalenderen finner du her: https://www.sleddog.no/next/p/74113/kurs-og-aktiviteter
I tillegg til dette tilbyr vi idretten i seg selv - en helt fantastisk aktivitet som bygger sterke bånd mellom deg og hunden din, samtidig som dere får trent begge to.
Vi er en organisasjon i vekst, og har egne ressurser i alle ledd som jobber spesifikt med å ønske nettopp deg velkommen. Du skal derfor ikke nøle med å ta kontakt med forbundskontoret, eller din lokale trekkhundklubb.
Vi ønsker deg som er ny hjertelig velkommen til oss, og gleder oss til å møte deg i løypa!
PS: Er det noe du tenker at mangler i denne listen? Vi tar gjerne i mot gode forslag til aktiviteter for nybegynnere!
Vi søker flere mentorer til vår mentorordning
Postet av Norges Hundekjørerforbund den 26. Mar 2025
Norges hundekjørerforbund tilbyr en mentorordning for deg som er ny innen idretten, eller lurer på om hundekjøring kan være noe for deg. Vi ønsker å legge til rette for at du som er ny får gode opplevelser i startfasen, og at du føler deg trygg i rollen som hundekjører – enten du ønsker å kjøre løp, eller vil trene og kjøre turer. Mentoren kan gi råd om hundehold, trening, utstyr, foring ol. Ingen spørsmål er for små og ingen spørsmål er dumme!
Vi søker nå nye mentorer innen alle grener:
Som mentor får du mulighet til å hjelpe nye kjørere med å bli kjent med idretten på en god måte. Mentorordningen er et ledd i arbeidet med god rekruttering til hundekjøring, slik at nye utøvere får en best mulig start. Mentorene kan veilede, støtte og bidra med nettverksbygging. Arbeidet er frivillig. Bakgrunnen for opprettingen av mentorordningen er at nye hundekjørere opplever det som vanskelig å tilegne seg kunnskap, opplever utfordringer de ikke klarer å håndtere og faller derfor raskt ut av idretten igjen. Mentorordningen er like mye for løpskjørere som for turkjørere.
For å bli mentor må du:
1) Oppfylle gitte kriterier
- Ha minimum fem års erfaring innen idretten
- Et hundehold som viser idretten på en god måte og oppfyller Mattilsynets krav. Hundeholdet skal være rent og ryddig, og egne hunder skal være sunne, glade og vennlige.
- Det er et absolutt krav at du ikke formidler holdninger som påfører hunder ubehag eller smerte under trening eller oppdragelse.
- Har et godt menneskesyn og synes det er hyggelig å bidra for idretten og for nye kjørere. Dersom du skal være mentor for utøvere under 18 år, er det påkrevd med politiattest.
- At du selv er åpen for ny lærdom, og nye tanker og holdninger.
2) Sende inn søknad til Norges Hundekjørerforbund på mail: monika.hallan@sleddog.no
- Beskrivelse av deg selv
- Din motivasjon for å være mentor
- Ditt hundehold og tanker om god dyrevelferd
- Erfaring med idretten
- Referanse fra egen klubb eller andre som kjenner deg som person og hundekjører
3) Bli godkjent av administrasjonen og den aktuelle tekniske komiteen
4) Føres opp i listen over mentorer, og være tilgjengelig for spørsmål fra dem som tar kontakt
Alle som arbeider som mentorer vil få jevnlig oppfølging, få tilgang til en privat Facebook gruppe for kommunikasjon og erfaringsutveksling og bli invitert på minimum fire oppfølgingsmøter i løpet av året. Du som er mentor gjør en svært viktig og etterspurt jobb for idretten vår, og vi setter stor pris på at du ønsker å stille din erfaring til rådighet!
Og til deg som kunne tenke deg å kontakte en av våre mentorer - her finner du liste over mentorer og mer informasjon om mentorordningen: https://www.sleddog.no/next/p/71246/mentorordning
Ønsker dere med dette en fortsatt god uke og håper mentorordningen kommer til nytte og glede!
Velkommen på laget til Askim og omegn Trekkhundklubb!
Postet av Norges Hundekjørerforbund den 25. Mar 2025
Vi ønsker Askim og omegn Trekkhundklubb velkommen som medlemsklubb hos oss!
Anneli Wergeland Krog er leder i nye Askim og omegn Trekkhundklubb! Klubbportrett: Askim og omegn trekkhundklubb
Vi har tatt en prat med en av ildsjelene bak Askim og omegn trekkhundklubb, en nyoppstartet klubb med base i Østfold. Med et brennende engasjement for trygge og inkluderende treningsmiljøer, har klubben allerede fått fotfeste i regionen.
Hva fikk dere til å starte Askim og omegn trekkhundklubb?
– Behovet for et treningsmiljø der man kan møtes på tvers av nivå og ambisjoner. Vi ønsket å skape et tilbud hvor man kan utvikle seg, sammen med andre.
Hvordan ser et typisk treningstilbud ut hos dere?
– Treningene våre foregår hovedsakelig i Askim og Sarpsborg-området, og så er vi i gang med å utvikle et eget tilbud for barn og unge i Spydeberg. Vi trener året rundt, og tilpasser øktene etter sesong og vær. Det blir løping, sykling, kløv, kjettingtrekk – og på varme dager svømming. Vi legger vekt på variasjon, og alle øktene er planlagt og ledet av trenere med trenerkurs fra Norges Hundekjørerforbund.
Hvem passer klubben for?
– Alle! Det er faktisk det viktigste for oss. Vi har medlemmer som løper med én eller to hunder, og en som kjører spann og trener mot langdistanse. Noen er nybegynnere, andre har holdt på i mange år. På intervalltreningene våre kan du møte alt fra de som trener mot løp, til de som løper i rolig tempo med en seniorhund. Det fungerer overraskende bra, nettopp fordi intervaller er så lett å tilpasse ulike behov.
Hvordan jobber dere med rekruttering og miljøbygging?
– Vi håper flere tør å komme over den terskelen det er å møte opp første gang. Mange tror kanskje at de må være veldig spreke eller ha en “riktig” type hund, men sånn er det ikke hos oss. Vi er en åpen og inkluderende gjeng, og det er viktig for oss å beholde den kulturen videre.
Hva ser dere frem til i året som kommer?
– Vi gleder oss til å vokse videre som klubb, utvikle barn- og ungdomstilbudet i Spydeberg og arrangere flere kurs med ulike temaer. Og så håper vi selvsagt å få med enda flere medlemmer!
Har du ett råd til andre som vurderer å starte klubb?
– Start i det små, med det dere har – og vær tydelige på verdiene dere vil bygge klubben rundt. Det handler ikke bare om trening, men om fellesskap. Og det gir utrolig mye tilbake.
Vi ønsker Askim og omegn Trekkhundklubb masse lykke til med utvikling av klubben og klubbens aktiviteter - og vi gleder oss selvsagt til å se dere på løp i fremtiden! Heia heia
Medlemsregistrering
Postet av Norges Hundekjørerforbund den 25. Mar 2025
NHF ser at det dessverre er mange feil i rapporteringen av AKTIVE medlemmer i klubbene. Aktivitetstallet er hvor mange aktive klubbene har i hver gren (slede, nordisk og barmark) i klubben. I fjor hadde vi en total økning i medlemstallet på 719 personer, men en total nedgang i aktivitetstallet på 21, og det stemmer ikke. Norges Idrettsforbund bryr seg lite om hvor mange medlemmer det er i klubbene, det er aktivitetstallet som det parametere de betaler tilskudd ut i fra, og det er det de rapporterer til KUD.
Det vil si at ALLE klubber må gå igjennom sitt medlemsregister, å registrere riktig aktivitet på alle medlemmer. Vi har forståelse for at dette er en stor jobb, men det er helt avgjørende for at aktivitetstallet skal bli riktig.
Hundekjøring er litt annerledes enn andre idretter i og med at vi er en sport hvor dyr er inkludert, og det er naturlig at man driver aktivitet med hunden hele året. Det er et fåtall som kun er aktive i en gren i løpet av et år, de fleste er aktive i minimum 2 grener. Dette gjør at vår sport har større aktivitet på et mindre antall medlemmer enn for eksempel fotball. Vi er klar over at idrettskretsene i noen tilfeller tidligere har tatt kontakt med klubber som har vært flinke til å registrere aktivitetstallene riktig, og feil informert disse om at klubben ikke kan registrere medlemmene på flere grener. Vi har i vinter hatt møte med NIF om dette, og de har lovet å gi beskjed til kretsene om at det i hundekjøring er naturlig å ha en aktivitet som er opp imot dobbelt så stor som medlemsmassen eller mer. Hvis klubbene likevel skulle bli kontaktet av idrettskretsen om dette, skal dere ikke endre aktiviteten, men ta kontakt med oss.
Vi vet at det har vært mange misforståelser rundt registrering av medlemstall og aktivitetstall, og vi vil derfor prøve å forklare dette litt bedre her:
Medlem er personen som er medlem i klubben, aktivitetstall er den aktiviteten hvert medlem bedriver i klubben.
Norges Hundekjørerforbund har tre grener Slede – Nordisk – Barmark. De fleste som enten driver med slede eller nordisk holder også på med barmark i en eller annen form på vår, sommer og høst. Det vil si at man skal registrere medlemmet på både nordisk og barmark. Noen få medlemmer er aktive i både slede, nordisk og barmark, og da skal de registreres på alle 3 grenene, slede, nordisk og barmark.
Det er ikke krav til at medlemmet skal konkurrere i grenen for å bli registrert som aktiv, det holder med at personen trener eller på en eller annen måte er aktiv i grenen.
De fleste som bedriver hundekjøring er aktive med hundene hele året, og vil av den grunn skulle registreres på flere grener.
Det er viktig at klubbene nå registrere dette riktig for alle eksisterende medlemmer, slik at dette blir riktig. Det holder ikke å kun anta hvilke grener medlemmene er aktive i, her må medlemmene kontaktes og riktig aktivitet føres opp i medlemsregisteret. Dere må også lage gode rutiner for innmelding av nye medlemmer når det gjelder aktivitet, slik at dere slipper å gjøre denne jobben på nytt hvert år. Vi har forståelse for at dette er en stor jobb, spesielt for de store klubbene, men dette har stor innvirkning på tildeling av midler fra NIF. Dette gjelder både post 2 og 3, men også lokale aktivitetsmidler (LAM) som går direkte til klubbene.
Det er også svært viktig å registrere parautøvere i klubbene. Parautøvere er delt opp i 4 kategorier Bevegelseshemmede, utviklingshemmede, hørselshemmede og synshemmede. De skal på samme måte som de andre medlemmene registreres under den/de aktivitetene som de er aktive i.
Gjennomgang av aktivitetstallene i klubben må gjøres innen 30. april 2025
Har dere spørsmål, er det bare å kontakte meg på e-post eller telefon 😊
Vibecke Schøyen
99699999
Nye treningstilbud våren 2025
Postet av Norges Hundekjørerforbund den 24. Mar 2025
Vi i Norges Hundekjørerforbund jobber stadig med å styrke idretten - gjennom å bli flere og bedre! Et ledd i dette arbeidet er å jobbe for at det skal være gode aktivitetstilbud for alle grener og alle nivåer, i alle deler av landet. Dette er et omfattende arbeid, og krever stor frivillig innsats fra trenere og aktivitetsledere, som er villige til å bruke av sin tid til å skape flotte tilbud til andre! Tusen hjertelig takk for dette!
Denne våren har vi flere nye tilbud på trappene, og noen er allerede i gang. Flere av tilbudene er også "nystarting" av tilbud som har eksistert tidligere. En av våre klubbveiledere, Anneli, har vært en tur til Drøbak Hundeklubb for å bli kjent med deres opplegg! Les mer om det under bildet:
Terese er trener for løpegruppa i Drøbak Hundeklubb!
"Pia og jeg var så heldige å få bli med Drøbak Hundeklubb på sesongens første løpetrening, i regi av ildsjelen Therese Pettersen. Da vi ankom, ble vi møtt av en glad gjeng med hunder i alle former og fasonger! Økten var lagt opp slik at alle kunne delta, uansett nivå. Vi startet med oppvarming før vi gjennomførte en variert treningsøkt med rundeintervaller. Etter treningen satte jeg meg ned med Therese for å høre mer om hvordan dette tilbudet kom i gang, hvem det passer for, og hva hun tenker om tilbudet for fremtiden.
Hva var inspirasjonen bak dette treningstilbudet, og hvem passer det for?
– Dette tilbudet er for alle som vil gjøre noe gøy med hunden sin – det er hovedfokuset! Jeg begynte selv med sporten etter å ha vært på et foredrag med Rune Hesthammer. Han snakket om trekkhundsport og anbefalte å sjekke ut trenerutdannelsen gjennom forbundet. Jeg tok utdannelsen, men innså raskt at det nærmeste organiserte tilbudet var et godt stykke unna. Det var rett og slett ikke praktisk i hverdagen, så jeg ønsket å starte noe lokalt. Heldigvis fikk jeg støtte fra Drøbak Hundeklubb, og nå har vi dette tilbudet her!
Hvordan foregår en typisk treningsøkt, og hva kan deltakerne forvente?
– Vi prøver å variere treningen slik at den passer alle. Vi kjører for eksempel intervaller, runder og lengre drag. Poenget er at alle skal kunne delta på sitt nivå, så vi legger ofte opp øktene etter tid i stedet for distanse. Det betyr at uansett hvilket tempo man har, så kan vi trene sammen.
Hvilke fordeler har løping med hund – både for hunden og eieren?
– For meg var dette treningen som gjorde at ting løsnet i annen hundesport. Det bygger en sterk relasjon mellom hund og eier, og det er noe hunden synes er gøy. Når både hund og eier trives med treningen, blir det mye mer motiverende å holde på.
Hvilke ambisjoner har du for tilbudet fremover?
– Jeg håper at mange vil benytte seg av dette tilbudet, og at vi kan vokse. På sikt kunne det vært gøy å utvide med en sykkelgruppe hvis det er interesse for det. Vi ønsker også å delta på løp sammen, slik at vi kan ha et felles mål å jobbe mot.
Hvordan kan nye deltakere bli med, og hva trenger de for å starte?
– For å være med trenger man en trekksele, strikkline og et magebelte. Men vi har også utstyr til utlån, så det er ikke nødvendig å kjøpe noe med en gang. Vi tilbyr en gratis prøvetime til alle som vil teste ut sporten, og for klubbens medlemmer er treningen helt gratis. Alle som vil prøve, er hjertelig velkommen!
Etter praten med Therese var det lett å forstå hvorfor dette tilbudet har blitt så populært. Det handler ikke bare om trening – det er også en sosial og morsom aktivitet for både hunder og eiere. Hvis du har en hund som liker å løpe, er dette definitivt verdt å prøve!"
Takk til Terese som drar i gang treningstilbud i Drøbak, og til Anneli som følger opp flere av våre klubber i deres aktivitetsutvikling.
Videre vil vi trekke frem fire opplegg som skal i gang denne våren, og hvor du og hunden din er velkommen til å være med!
Innherred Trekkhundklubb: Løpegruppen i Innherred trekkhundklubb er i full gang for våren! Klubben har et godt samarbeid med den lokale hundeklubben, og har over flere år hatt flotte sosiale treninger for hund og eier. Nå er de i gang med løpegruppe - der de vil legge opp til lav terskel for deltakelse og kortere turer som kan passe for flere. Treningene foregår i området Steinkjær/Inderøy/Verdal og holdes av trener Marta Nåden Eike.
Vi ønsker Innherred Trekkhundklubb lykke til med sesongstart for løpegruppen, og håper mange vil benytte seg av tilbudet!
Bilde fra trening i Innherred TK!
Vi har også tre splitter nye løpegrupper som skal igang denne våren - alle med liknende profil: Åpent for alle, tilrettelagt ulike nivåer, trygt for alle slags hunder å delta. Rett og slett: Kom i form sammen med hunden din, på en trygg og sosial arena!
Løpegruppe på Notodden, med en av våre erfarne trenere Christina Skorge i spissen og flotte området å løpe på. Treningene starter opp 22. april kl 19.00 og vil holdes ukentlig. Informasjon om treningstid og sted finner du her: https://www.facebook.com/groups/4106684242896176
Løpegruppe i Lillehammer: Vi har tidligere hatt en svært populær løpegruppe med hund i Lillehammer, og da tilbudet var svært savnet av deltakerne - setter vi nå igang igjen! Denne gangen med Marte Engløkk-Gudbrandsen og Anita Bakken som trenere. Trenerteamet består dermed av en aktiv løper og en mosjonist, og det vil derfor være mulig å trene akkurat på det nivået man ønsker. Treningene starter 03. april kl. 19.00 og holdes ukentlig. Informasjon om treningstid og sted finner du her: https://www.facebook.com/groups/1728335991056475
Løpegruppe i Åsnes/Solør: Et av våre mest etterspurte områder for fellestrening, har nå fått sin egen treningsgruppe! Gruppen ledes av Rina-Bodil Brenden og vil ha stort fokus på sosialisering og trygg trening for hund i fellesskap. Gruppen er så smått i gang, og tester litt aktuelle treningsdager - og et minikurs i trekktrening er også på trappene. Informasjon om treningstid og sted finner du her: https://www.facebook.com/groups/753652370264119
Utover det jobber vi med å få på plass enda flere grupper, også for barn og unge, samt styrke eksisterende tilbud. Ønsker du å bidra i arbeidet? Ta kontakt med oss da vel! Lurer du på om det finnes tilbud i ditt område? Ta en titt på vår oversikt over fellestreninger her: https://www.sleddog.no/next/p/71240/klubbtreninger
Velkommen på trening!
Finnmarksløpet 2025
Postet av Norges Hundekjørerforbund den 23. Mar 2025
Finnmarksløpet 2025 - NM i langdistanse og kongepokal
Årets Finnmarksløp ble som alltid en stor opplevelse for deltakere, publikum, arrangører og frivillige. I år var løpet også NM for langdistanse i alle klasser, og kongepokalen ble delt ut i 1200 km klassen. Dette bød på ekstra spenning rund løpet, og spenningen holdt, som vanlig i langdistanse, helt til mål. Med tunge forhold over fjellet, gikk det sakte for mange, og flere måtte hvile mer enn planlagt. Glade hunder og kjørere kom likevel i mål i Alta, etter en spektakulær tur gjennom Finnmark.
Vi gratulerer våre nye norgesmestre, medaljevinnere og kongepokalvinner!
NM Langdistanse JR - FLJR:
Gull: Elisabeth Kristiansen - Alta Trekkhundklubb
Sølv: Narve Krempig - Alta Trekkhundklubb
Bronse: Emma Walseth - Alta Trekkhundklubb
Juniorene imponerer oss med sitt samhold og gode miljø, til tross for at de er konkurrenter. Veterinærene roser også juniorene for særlig godt hundehold - det lover godt for fremtiden vår.
Premieutdeling FL-JR. Foto: Maelys Kuczynski
NM Langdistanse 8 spann - FL600:
Gull: Bjørnar Andersen - Elverum Sledehundklubb
Sølv: Espen Bech - Alta Trekkhundklubb
Bronse: Ingvild Gabrielsen - Mesna Trekkhundklubb
Vi gratulerer med rå innsats i en klasse med mange deltakere, færre hunder i spannet og beinhard jobbing gjennom løypa!
Premieutdeling FL600 Foto: Finnmarksløpet
NM Langdistanse 14 spann - FL1200:
Gull og kongepokal: Harald Tunheim - Alta Trekkhundklubb
Sølv: Nina Vollen - Flendalen Trekkhundklubb
Bronse: Roger Dahl - Alta Trekkhundklubb
Det er nesten ubegripelig å ta inn over seg hvor langt 1200km er - og vi er mektig imponert over hunder og kjørere som tar seg gjennom denne distansen, og som fullfører med smil om munnen og logrende haler!
Harald Tunheim krysser målstreken i FL1200 til stor jubel i Alta sentrum. Foto: Marit Leinan Abrahamsen & Sandrine Chiarena
Pallen i FL1200 Foto: Sandrine Chiarena
Sist men ikke minst - under løpet ble det delt ut hederspriser:
Veterinærprisen - "Best dog care award": Hannah Lyrek
Handlerprisen: Stian og Ole Martin Jøraholmen
Årets sjekkpunkt 1200: Neiden
Sportsmanship Award: Torkil Hansen
Frivilligprisen: Reidar Andersen fra arenagjengen
Beste førstegangskjører 1200: Brage Nilsen Jæger
Vi gratulerer!
Takk til Finnmarksløpet og Alta Trekkhundklubb for et fantastisk NM arrangement, og takk til frivillige, kjørere, handlere, publikum og fantastiske hunder for et vel gjennomført Finnmarksløp.
Foto: Kristine Slyngstad
Er du som oss mektig fasinert over langdistanse hundekjøring? Norges Hundekjørerforbund har flere tilbud som gjør det enklere for deg å bli kjent med denne grenen! I år holder vi flere introkurs til langdistanse, i tillegg til webinarer og møter om grenen. Vi har også en mentorordning, der du kan få en sparringspartner i startfasen av ditt hundekjørerliv! Har du spørsmål om noen av disse tilbudene? Ta gjerne kontakt med oss - så veileder vi deg!
Foto: Kristine Slyngstad
Bli med på årets siste løp - sesongavslutning!
Postet av Norges Hundekjørerforbund den 18. Mar 2025
Under Seppalaløpet 2025 avholdes det lavterskelløp for snørekjøring, og WC løp for sledes sprint - side om side med turløperne. Med andre ord, en skikkelig hundekjørerhelg - som avslutter årets snøsesong på best mulig vis! Påmeldingsfristen til snørekjøring og slede sprint er 22. mars, så her har du enda mulighet til å slenge deg med!
Årets Seppalaløp, et tradisjonsrikt turløp som går over to dager, går i Trysil og arrangeres av Trysil Hundekjørerklubb. I forbindelse med Seppala, er det tatt initiativ til flere øvelser og det vil derfor bli avholdt både snørekjøring og slede sprint. Slede sprint har WC status.
Foto: Jon Brataker
Etter en krevende vinter med rekordmange avlysninger, meldes det heldigvis om strøkne forhold i Trysil og vi kan derfor med glede se fram mot en skikkelig sesongavslutning på snø! Vel møtt!
Mer info finner du her: https://www.sleddog.no/next/events/p/1000107495/nordisk-stil-og-slede-mellomdistanse---seppalalopet-2025---turlop
Foreldrevett
Postet av Norges Hundekjørerforbund den 11. Mar 2025
Norges Hundekjørerforbund har det siste året jobbet målrettet for å gjøre idretten mer givende og tilrettelagt for barn og unge - et arbeid som sakte men sikkert gir resultater - selv om vi stadig har potensiale for mange flere barn i vår idrett. Foreldre spiller en stor rolle i barnas utøvelse av idrett, og vi presenterer derfor Norges Hundekjørerforbunds foreldrevettregler.
Les veiledningen her: https://www.sleddog.no/next/p/89625/foreldrevett
Formålet med en slik veileder, er å ha alle foreldrene på samme lag i oppbygningen av en trygg og givende barneidrett med mestring og idrettsglede i fokus.
Foreldrevettreglene setter blant annet ord på hvilken rolle foreldre kan ha overfor egne og andres barn, og overfor hundene vi konkurrerer med, den har som formål å bidra til at barna får konkurrere med hund(er) de selv håndterer, og som de har glede av å trene opp selv og den fremmer viktigheten av å utvise god dyrevelferd i alle ledd.
Vi håper foreldrevettregler kan bidra til å inkludere og motivere foreldre på en god måte, slik at vi i neste hånd kan gjøre idretten tilgjengelig for enda flere barn.
Ta deg gjerne tid til å lese, og ta kontakt med oss dersom du ønsker å bidra til hundekjøring for barn og unge!
Hundekjørertinget 2025
Postet av Norges Hundekjørerforbund den 4. Mar 2025
Til medlemmene i Norges Hundekjørerforbund
Ullevål, 04. mars 2025
Innkalling til Hundekjørertinget 2025
Styret innkaller herved til Hundekjørertinget som vil bli avhold på Hadeland Folkehøgskole
lørdag 14.-15. juni 2025
Forslag til tinget skal sendes inn senest 4 uker før tinget til post@sleddog.no. Forslagene skal leveres på eget skjema for tingsaker, som ligger på hjemmesiden, og kan lastes ned her. Mal-tinforslag.docx
Fullstendig sakliste med alle saksdokumenter vil bli gjort tilgjengelig for medlemmene senest 2 uker før tinget på hjemmesiden www.sleddog.no.
Stemmerett på tinget:
- Styret.
- Representanter fra særkretser og/eller idrettslag/klubber etter følgende skala:
- for medlemstall til og med 50: 1(en) representant
- for medlemstall fra og med 51 til og med 150:2(to) representanter
- for medlemstall over 150: 3(tre) representanter
- en utvalgt fra ungdomskomiteen
- en utvalgt fra kretsen
For mer informasjon om Hundekjørertinget, se Norges Hundekjørerforbunds lov
Velkommen til Hundekjørertinget!
Med vennlig hilsen
Styret
Viktig informasjon om medlemsregistrering
Postet av Norges Hundekjørerforbund den 3. Mar 2025
Medlemsregistreringen er et av Norges Hundekjørerforbunds viktigste verktøy, for både videre vekst og økonomi. Riktig medlemsregistrering gir oss viktig informasjon, og synliggjør medlemsmassen vår opp mot NIF og ut mot andre aktører. En større organisasjon gir oss bedre gjennomslagskraft i saker som er viktig for idretten, og gir oss et bedre grunnlag for å bedre økonomien vår. Vi oppfordrer derfor alle klubber til å få med seg følgende informasjon, samt møte på åpen time 12. mars som vil omhandle dette tema.
"Det er viktig at alle klubber rapporterer riktige tall. Spesielt viktig er det at aktivitetstallene stemmer. Her er det mange misforståelser.
Norges Hundekjøreforbund har tre grener Slede – Nordisk – Barmark. De fleste som enten driver med slede eller nordisk holder også på med barmark i en eller annen form. Det vil si at man skal registrere medlemmet begge steder.
Eksempel:
En utøver som er aktiv i Nordisk-stil på vinteren, og aktiv i Barmark på høsten, er da aktiv i begge grenene og skal telles 2 ganger. Dette gjelder selv om utøveren ikke konkurrerer på barmark.
Dette er utrolig viktig, og vil ha en stor innvirkning på størrelsen av midlene vi får tildelt fra NIF. Ut ifra tidligere rapporteringer ser vi at det er noen av klubber som ikke har rapportert dobbel aktivitet på noen medlemmer, noe som kan tyde på at her er det en underrapportering.
Dere må også huske:
- Alle klubber som har aktive barn, må registrere en Barneidrettsansvarlig. Dette gjøres samme sted som Politiattestansvarlig registreres.
- Ønsker man momskompensasjon må klubben være medlem av Frivillighetsregisteret. Det vil si at de klubbene som ikke er medlem må registrere seg.
- Viktig å innberette de medlemmene som har funksjonsnedsettelse.
Da ønsker jeg dere god registrering, og er tilgjengelig for spørsmål hvis dere lurer på noe på tlf 996 99 999. Har dere spørsmål om innlogging, må dere ta kontakt med IT-support på tlf 21029000."
Mvh oss i administrasjonen
Gratulerer til helgens nye Norgesmestre
Postet av Norges Hundekjørerforbund den 3. Mar 2025
Nok en flott løpshelg er forbi, og vi har kåret Norgesmestre i snørekjøring og stafett - samt avholdt gutt/pikemesterskap i stafett. Det ble også avholdt mosjonsklasse, treningsklasse og rekruttklasse som alltid. Flotte resultater og vel gjennomført arrangement. Vi gratulerer våre nye Norgesmestre, medaljevinnere og gutt/pikemestre, og vi heier masse på alle som har gjennomført helgens løp. Vi ser også med stor glede på at mange kjørte sitt første løp, og at vi ser stadig god bredde med mange ulike typer hunder på startstreken.
Herrer senior snørekjøring:
Gull: Trond Are Hoel
Sølv: Yngve Hoel
Bronse: Emil Sletmoe
Trond Are Hoel inn til gull på snørekjøring 1 spann 15 km. Foto: Jon Brataker
Kvinner senior snørekjøring:
Gull: Julie Knutsdatter Thue Holthe
Sølv: Hilde Ofstad Amundsen
Bronse: Ida Mathiesen
Julie Knutsdatter Thue Holthe tar gull i kvinner senior snørekjøring! Distansen var 15 km også for kvinner. Foto Jon Brataker
Herrer junior snørekjøring:
Gull: Jard Even Aaseby
Sølv: Brage Lidsheim
Bronse: Julian Vinkler Hansen
Kvinner junior snørekjøring:
Gull: Eline Andrea Andersen
Sølv: Maren Tvervaag
Bronse: Mathilde Clementz
Løypa gikk over 2 eller 3 runder i kupert og teknisk løype. Varving krever ekstra teknisk av hunder og kjørere, og byr på en ekstra utfordring. Veldig artig. Søndag er det stafett, og med 20 lag på startstreken i seniorklassen ble det en spennende og stemningsfylt øvelse. Det ble også avholdt stafett for gutt/pike klassen, som inngikk i gutt/pike mesterskapet.
Senior stafett:
Gull: Trysil lag nummer 1 - Mikal Lillestu, Oliver Sugaren Lutnæs og Jørgen Stensløkken
Sølv: Asker lag nummer 1 - Marte Solhaug, Carina Nilsen og Ida Mathiesen
Bronse: Hamar lag nummer 1 - Julie Thue Holthe, Sverre Skogan Fredriksen og Andre Boysen Hillestad
Gutt/pike stafett:
Gull: Nitttedal HKK - Kornelie Hansen Møller, Sverre Mathias Brandstad og Vilde Branstad Haug
Sølv: Asker TK - Nienke van de Velde, Alf Hagen og Anna Elvira Johnsen
Bronse: Nittedal HKK - Sina Foss Skjærholden, William Hjertum Jarsve og Ylva Ofstad Fossnes
Løpet bar preg av mange barn og ungdom på startstreken, noe som lover utrolig godt for fremtiden. Det er også godt oppmøte i mosjonsklassen, mange smil og mye idrettsglede.
Artig med mange ulike raser på startstreken. Foto: Jon Brataker
Mange store smil og mye idrettsglede. Foto: Jon Brataker
Takk til frivillige, arrangører og deltakere for en flott løpshelg. Gratulerer til medaljevinnere og til alle som hadde fine løp. Sees på nytt løp til neste helg.