Innspillsmøte mellomdistanse
Postet av Norges Hundekjørerforbund den 19. Mai 2025
Tirsdag 13. mai avholdt TKS - sp/md et åpent møte med mellomdistansemiljøet. Målet med møtet var å innhente innspill fra utøvere som kan hjelpe oss i utviklingen av grenen. Vi ønsker å avholde løp som er givende for utøverne, og som beholder mellomdistansens særpreg. Møtet gikk svært bra, og vi fikk mange viktige innspill - som vil være med å legge føringer for hvordan vi legger opp arbeidet med kommende sesonger.
Referat fra møtet:
Åpent møte (Teams) om MELLOMDISTANSE
Tid: Tirsdag 13. mai 2025 kl. 20.00 – ca. 21.20
Invitasjon: Norges Hundekjørerforbund (NHF) v/ Monika Hallan
Arrangør: Norges Hundekjørerforbund v/ TKS Sprint og Mellomdistanse
Møteleder: Leder Teknisk komite Sprint/Mellomdistanse (TKS sp/md) Laila Leegaard
Innleder: Roger M. Leegaard
Deltakere i møtet; 32 møtedeltakere ble registrert. Navneliste foreligger.
Referat / Oppsummering fra møtet:
1 - Åpning av møtet:
Møtet ble åpnet v/ Laila Leegaard, som ønsket velkommen til en samtale og diskusjon omkring «Mellomdistanse grenens» fremtid og utvikling, i Norge, Europa og verden ellers (IFSS), og uttrykte glede over stor interesse for å delta på dette møtet. Det ble oppfordret til engasjement og håpet på mange innspill fra møtedeltakerne omkring temaet.
2 - Innledning:
For å få i gang diskusjon og meningsytring, ble det gitt en innledning v/ Roger M. Leegaard, med erfaringer fra større MD etappeløp, som bl.a. 5 år med Alpirod (1991-1995) (deltaker), 3 år med Alpentrail (2018-2020) som Race-Marshall, 12 år med Norway Trail (2012-2025) (arrangør/racemarshall / løpsleder), 10 år som løpsleder for Femundløpet LD og F200. Har også kjørt Iditarod, og vært 40 år + innen sporten i alle grener.
-Bakgrunnen for å ønske en diskusjon om temaet blant kjørerne og i miljøet, er at deltakelse innen Mellomdistanse-grenen har dalt foruroligende de siste åra, fra store suksessfylte løp på 1990 og tidlig 2000 tallet, og også for etappeløpene med stor interesse og kamp om plassene for å delta i løpene utover fra 2010 – 2020, til svært laber interesse i VM i 2025.
Norway Trail, er et Internasjonalt etappeløp, som henter kjørere fra hele Europa, fikk i 2025 kun 24 påmeldte, hvorav 15 deltakere fullførte i MD klassen (12 spann pool eller Duoklasser (5 duo-team), hvorav mindre enn halvparten var Norske kjørere, som også fikk kjempe om NM medalje. NM 6 spann fikk også et minimum antall deltakere (5), og selv VM på Røros fikk kun 7 påmeldte løpere i 6 spann MD (5 startende hvorav kun 1 av disse var en norsk kjøre. Klasse for 12 spann pool fikk kun 3 påmeldte, og ble derav kansellert.
Erfaringene har slik sett vist oss en svært negativ tendens, spesielt de siste par årene. Løpene klarer ikke tilfredsstille krav til minimum antall deltakere, og blir ikke «levedyktige».
Historisk var de store løpene i Canada, med Laconia, La Paz, Winnipeg og flere andre, som har gått siden 1920 årene fram til i dag, utgangspunktet for mellomdistansesporten. Dette var løp som gikk over 3 dager x 50km –70 km.
Sett i europeisk sammenheng kan en vel si at det er «Etappeløpene» Alpirod (10 dager – 650 km med dagsetapper fra 30 km-120 km), Grand Odyssee (12 dager med etapper fra 30-50 km ), AlpenTrail (3-5 dager med etapper fra 25 -50 km), og etter hvert Norway Trail Stage Stop Race (6 dager med etapper fra 30 – 50 km), som har drevet frem mellomdistanse sporten i Europa, mens Wyoming Stage Stop Race har vært viktig på andre siden av Atlanteren. Mellomdistansen i Norge hadde en periode sist på 1990 tallet og først på 2000 tallet gode løp og stor deltakelse, ofte fjelløp med distanser fra 40 km +, men ble etter hvert «slukt» av Langdistansesportens store fremskritt, og har i likhet med Sprint-grenen slitt mer med å opprettholde interessen blant kjørerne, og derav også arrangørene.
I Alaska blir i dag korte LD løp 200 – 400 miles, ofte kalt for mellomdistanse, men disse har alle LD-strategi og LD kultur i bunnen, med sjekkpunkt arbeid, tilpasset utstyr for overnatting ute og mye påbudt utstyr, og er reelt sett «korte LD løp».
IFSS (International Federation of Sled Dog Sport) med 40+ medlemsland, tok fra 1996, MD/ Mellomdistanse inn i sine mesterskap, EM og VM, og definerer MD som løp mellom 30km – 100km. Mesterskapene har imidlertid historisk lagt seg på løp over 3 dager, 40-45 km pr. dagsetappe, avhengig av hvilke muligheter som ligger til grunn ved de forskjellige Mesterskaps- arrangementene. IFSS sin bestilling til NHF som arrangør av VM på Røros 2025 var 3x40-45 km. Mesterskapene (EM / VM) for MD klassene, har som alle andre klasser i IFSS systemet, en kvoteordning for deltakelse fra hvert medlemsland (3 løpere pr. klasse pr. land). Dette med unntak av Langdistanse grenen, som ble tatt inn i IFSS mesterskap som gren i 2011. For LD har kun Norge har vært arrangørland med Femundløpet og Finnmarksløpet.
Mellomdistanse grenen har over årene blitt en tilnærmet «fartsdisiplin», og er svært ressurskrevende å arrangere (lange løyper og relativt god sporkvalitet).
Den negative utviklingen vi har sett de seinere åra, KAN VI IKKE LEVE MED videre fremover. Det blir IKKE levedyktig. Det er derfor svært viktig nå at miljøet tar opp til drøfting hva som bør/kan gjøres for å skape NY GLØD og engasjement for MELLOMDISTANSE grenen i Norge og i Europa / IFSS.
Dette er derfor noe av bakgrunnen for at TKS Sprint/MD ønsker å få engasjement og innspill fra kjørerne og arrangørene, på HVA VI BØR ARBEIDE MED for å få NYTT LIV i MELLOMDISTANSE grenen.
Roger M. Leegaard
3 - INNSPILL og ÅPEN DISKUSJON om temaet:
à) Mellomdistanse; hva legges i begrepet mellomdistanse?
- Ikke sprint, ikke langt og kaldt, men lengre enn sprint, og kortere enn langt.
- Flere typer hunder som kan konkurrere på like vilkår, og gjerne turløp/lavterskel?
- Viktig å ha en mal som utøver kan satse på, ikke «Walk-Over» fra andre disipliner. MD må ha særpreg, muligheter til å findyrke denne grenen. Ikke mini-LD, men vesentlig lenger enn Sprint, uten sjekkpunkt og mye utstyr. Må «kjøre hund, ikke gå hund»
- Viktig med annen strategi enn Sprint og LD, gjerne med samarbeids team, kjører og handler strategi.
- Ønsker flere helgeløp i MD (2-3 dager).
- Kriterier: God løypetrase, gjerne i variert terreng eller i fjellterreng, antall hunder (6 eller 12-spann=) klasseinndelingen, lengre distanser.
- Kortere distanser enn langdistanse, preppet for mer fart, trene raskere.
- Vanskeligere hundehold med kenneler for flere hunder (men mange langdistanse har det).
- Bare 1klasse eller flere?? Pool-ordning?
- Egne klasser for RNB 1 og 2?, Eller som i Sverige 1,2,3?
- Rørosløpet er veldig populært!! 2x30 km fjell-løp.
- Unngå 150% regelen.
- Beskades 100, 2x50 km, med 1 sjekkpunkt og utstyr. Hunder hviler på bilen. Lov med hjelp på sjekkpunkt. (Treningsløp for langdistanse)
- Hallingen og Vikerfjel løpene var inspirasjon. Krefter i gang for å få disse til å gjenoppstå.
- Gausdal 5 mil uten utstyr, og Gausdal Maraton 150 med utstyr, som treningsløp for langdistanse. Synnfjell er også aktuellt som MD løp.
- MD kan ha noe obligatorisk utstyr, men på et minimumsnivå. ikke så det reduserer hastigheten og endrer sledetypen.
- Essensen i begrepet mellomdistanse er strategien, ikke sjekkpunkt strategi med obligatorisk og/eller fri hviletid og utstyr som på langdistanse.
- Mellomdistanseklassene skal ha høyere fart enn langdistanse, over lengre distanse enn sprint.
- Mellomdistanse bør unngå runder, da det er demotiverende og en mister lysta. Ikke ideelt.
- MD er løp hvor hvile-søvn ikke er en faktor. MD skal starte uthvilt til hver etappe. Skal ikke premieres for god sjekkpunkt-strategi, men teamet som helhet; kjører og handler. Stimulere team-følelsen. Distansen så langt at kjører må trene og disponere farten og kreftene til hundene, det er kunsten i MD.
- Korte langdistanseløp er treningsløp og rookie-/nybegynner-løp, med /uten krav til obligatorisk utstyr, definert av arrangør.
- Hva med Poolordning, f.eks. 6-spann med 8 hunder i pool, og 12- spann med 14 hunder i pool? Maks 2 klasser + junior..
Dersom det er flere som har gode tanker og ideer om MD sporten inn i fremtida, så anmodes det om å skrive ned elementer og ideer og sende disse til TKS sp/md.
TKS Sprint/MD takker for deltakelsen i diskusjonen og for gode innspill. De innspill og forslag som er fremkommet vil bli overrakt til neste TKS sp/md (etter valg på tinget i juni). Det anmodes om å bidra til å finne en god plattform for Mellomdistanse klassene, som kan gi utvikling og fremme god vekst og interesse for Mellomdistanse sporten, og gi inspirasjon til flere arrangører om å lage et variert spekter av MD løp.
13. mai 2025
Laila Leegaard
Leder TKS sp/md
Vi takker for engasjementet rundt møtet, og alle gode innspill. Videre vil TKS - md/sp og administrasjonen jobbe med utformingen av terminlisten for kommende sesong, og i den sammenheng jobbe for å finne arrangører som kan avholde mellomdistanseløp i en form som er ønsket av kjørerne.
God vår videre - hilsen oss i NHF
Kommentarer
Logg inn for å skrive en kommentar.