Spilleregler Frisbeegolf

Frisbeegolf er enkelt å komme i gang med, men det kan være greit å orientere seg litt om regler slik at man kan bidra til at alle får en finfin opplevelse av sporten. 

Generelle regler

Frisbeegolf spilles som tradisjonell golf, men med frisbeediscer og kurver i stedet for køller og golfballer. Det regnes som et registrert kast hver gang frisbeediscen kastes. Målet er å treffe kurven på så få kast som mulig. Spilleren som har lavest antall kast etter at en runde er spilt, vinner.

Ulike baner, ulikt oppsett. Det kan være lurt å gå en runde for å bli kjent med banen først før man setter i gang med spillet. Hvert hull på frisbeegolfbanen har også en egen individuell forklaring på hvordan et hull skal spilles, så det skiltet er alltid verdt å kikke på. 

Sikkerheten er viktig!

Aldri kast frisbeediscen da andre er i nærheten av å kunne bli truffet. Vær obs på omgivelsene dine til enhver tid slik at du unngår dette. Det betyr også at om hullet vedlikeholdes, så skal du enten vente, eller gå forbi til neste hull. 

Tee kast/Første kast

Hvert «hull» starter med et tee kast. Dette kastet må tas innenfor det avsatte området som utgjøret hullets tee. Merk at det her ikke er snakk om en tradisjonell tee som i golf, men er dette en profesjonelt oppsatt frisbeegolf bane, vil hvert hull være markert med et utslagsområde, gjerne i form av en gressdekt plattform. Etter utkast fra Tee er det den spilleren som har discen sin lengst unna kurven som skal kaste neste kast. 

Lie/Andre kastet

Neste kast starter fra stedet hvor den første discen landet og sluttet å være i bevegelse. Skulle discen mot all formodning bli ødelagt, starter neste kast fra der hvor den største biten landet. Marker plassen med en mindre disc (markør) eller la discen bli liggende om du har en annen disc du kan bruke på neste kast. Skulle discen bli hengende fast i et tre og ikke faller ned igjen av seg selv, starter neste kast rett under der discen havnet.  

Skulle discen havne mindre enn en meter fra banegrensen men fortsatt være innenfor banen er det lov å flytte discen slik at den ligger vinkelrett en meter fra grensen. Dette gir ikke straffepoeng da det ikke er lov å stå eller ha en fot utenfor banegrensen når man kaster. (Derfor er det lov å flytte discen slik at den ligger en meter inn.) 

Rekkefølge på spillerne

I neste runde skal spilleren som er lengst unna kurven kaste først, dette følger man helt til alle har kastet i kurven. Spilleren med færrest kast på forrige hull er førstemann til å kaste på neste hull, dette systemet følger man resten av rundene.

Treffe kurven

Det siste kastet ved et «hull» skal treffe kurven for å bli godkjent. Discen må havne på bunnen av kurven eller bli liggende stille i kjettingene rundt om kurven har dette for at kastet skal regnes som godkjent. Om disken lander oppå kurven eller setter seg fast i rammen rundt er ikke kastet godkjent. 

Vinner av spillet

Vinner av spillet er den som har fullført runden med færrest kast.

Uttrykk og forkortelser

OB - Kast utenfor banen/Out of bounds

De fleste hull har ett eller flere områder som regnes som "inne" på banen. Lander discen utenfor disse områdene, er kastet "out of bounds" (OB) og regnes som et ugyldig kast og spilleren får et straffepoeng. Da må man hente discen tilbake til punktet den gikk ut av banen for så å flyttes en meter inn (innenfor 90 graders vinkel) Merk punktet med en minidisc og kast som om det var der frisbeediscen skulle ha landet. Det er også en mulighet å flytte seg lengre bakover i retning av spillet og fortsett spillet fra en plass med bedre fotplass. Noen Tees kan være plassert utenfor banen med vilje. Om discen da lander i OB og ikke har flydd over banen, er det ikke noe "siste" sted discen var på. Da må man enten kaste discen på nytt eller fra en Drop Zone som er angitt på Tee skiltet. Merk at noen baner og hull kan ha egne regler for OB. 

Hazard

Et hazard område på en frisbeegolfbane er et område som ikke er like klart avgrenset som et OB område. Lander discen her får man straffepoeng på samme måte som når discen lander i et OB område. Neste kast må likevel tas fra punktet der discen landet. man får straffepoeng hver gang discen lander i en hazardsone selv om utkastet også var fra en hazardsone.

Mandatory hinder

Obligatorisk hinder eller «Mandadory» som det heter (forkortes til mando) er et hinder som sier at du skal kaste på et en spesiell måte, enten til høyre, venstre eller mellom et hinder. Bommer du på «mandatory» og krysser linjen på feil side for eksempel, blir neste kast fra en «dropzone» om dette er spesifisert. Er ikke dropzonen bestemt, tas kastet fra forrige utkaststed og du får et straffekast.

Alle kast i OB, Hazard eller mando kan spilleren velge å ta på nytt. dette må det gis beskjed om før man rører discen man kastet ut. Velger man å gjøre dette, får man ett straffepoeng.(Forøvrig er det alltid mulig å ta et kast på nytt selv om discen lander innenfor banens område, men dette gir alltid et straffepoeng.) 

lander discen i gjørme eller en stor vanndam hvor man ikke klarer å kaste videre fra, er det lov å be medspillerne sine om man får lov å ta en relief. Relief betyr at man flytter discen bakover og direkte vekk fra kurven til discen igjen ligger på et sted man kan kaste fra. Dette gir ikke straffepoeng. Merk at dette ikke gjelder for discer som lander i tett skog eller kratt. Kun gjørme og vannpytt.

Ace

Ace er det samme som "hole in one" og brukes når man treffer kurven på første kast. 

CTP (Closest to pin)

CTP er en forkortelse som brukes om discen som er nærmest kurv. Noen turneringer og arrangementer har ekstra premier ved ace og CTP.